História chia semienok

CHIA, čarovná plodina

  

Ide o malé semienko s veľkou históriou, ktoré sa právom považuje za jedno zo svetovo najstarších zdrojov výživy.

Prvé zmienky o pestovaní Chia ( Salvia hispanica, ďalej len Chia ) siahajú až do doby starých Aztékov. V roku 2600 pred naším letopočtom amarant, fazuľa, Chia a kukurica vytvárali hlavné zložky jedálnička Aztékov ako aj Máyov v čase keď sa k nim doplavil Kolumbus.
Názov Chia pochádza buď z mayského slova chiabaan ,,posilnenie,, alebo z aztéckeho slova Chian ,,mastná,,.

Chia obsadila popredné miesto v spoločnosti vďaka svojej všestrannosti. Tieto semienka boli natoľko cenné (cennejšie ako zlato), že sa používali ako obchodná mena a natoľko silné, aby zabránili napr. infekcií a zároveň stimulovali hojenie pri strelných ranách a zraneniach.
Hrnčiari a maliari používali Chia olej na prípravu lakov a farieb, ktoré boli známe pre ich lesk a odolnosť proti starnutiu.
Chia múka, bola cenná pre jej dlhodobé uskladnenie (obsahuje antioxidanty)  a bola používaná ako mena na platenie daní a iných transakcií.
Chia bola zároveň aj zdroj energie na dlhšie cesty pre poslov a bojovníkov v kombinácií s kukuricou.                               

Počas kolónií takmer Chia zanikla a stratila poprednú pozíciu v spoločnosti. Viac ako 500 rokov táto čarovná plodina prežila v izolovaných horských oblastiach Mexika a Guatemaly v malých kmeňoch, kde spôsob pestovania, bol odovzdávaný z generácie na generáciu, ako strážené tajomstvo. Jeden z kmeňov, ktorý Chia pestoval, bol kmeň Tarahumara.



ZNOVU OBJAVENIE CHIA :

V roku 1993 na preteku Leadville Trail 100 ( beh na 100 míľ ) v Colorade, vyhral Victoriano Churro ( z kmeňa Tarahumara ) vo veku 55 rokov. Bežal v pôvodnej obuvi, bez tréningu, pričom ostatní oveľa mladší pretekári s lepším vybavením dobehli s hodinovou stratou. A keďže výhru zopakoval aj v roku 1997, stal sa objektom pozorovania, pričom sa zistilo, že súčasťou jeho denného menu sú semienka Chia.
 

VYUŽITE NAŠU AKCIU !!!

E-book