Cukinový chlieb

Suroviny :

  •      1 hrnček nasekaných orechov (vlašské alebo pekanové)
  •      hrsť orechov alebo semienok na posypanie (celých alebo nakrájaných)
  •      kôra z 2 citrónov
  •      1 lyžica strúhaného čerstvého zázvoru
  •      1/2 hrnčeka kokosového oleja alebo masla
  •      1 hrnček trstinového cukru
  •      1/2 hrnčeka trstinového muscovado (má viac melasy, alebo priamo melasu)
  •      3 vajcia
  •      2 lyžice vanilkového extraktu
  •      3 hrnčeky jemne strúhaných cukín, cca 750 g ( zľahka vyžmýkajte tekutinu a opäť našuchorte )
  •      3 hrnčeky celozrnnej múky
  •      1 1/2 lyžičky sódy na pečenie
  •      1/2 lyžičky prášku do pečiva
  •      1 lyžička soli
  •      1 lyžička škorice
  •      1 lyžička mletého anízu
  •      2 pol lyžice chia semienok
  •      originálny recept pridáva 1 lyžičku mletého curry a vynecháva aníz


Postup :

Predhrejte rúru na 175 ° C a pripravte si dve formy na biskupský chlieb, môžete ich priečne vyložiť papierom na pečenie s presahujúcimi kúsky na stranách, potom sa Vám bude ľahšie vyberať von, alebo vymažte tukom a prípadne vysypte, ako ste zvyknutí zvyčajne.

Pripravte si cukinu (nastrúhajte a vyžmýkajte prebytočnú tekutinu), nastrúhajte citrónovú kôru (alternatívne môžete použiť aj pomarančovú ), nastrúhajte zázvor, nasekajte orechy.

Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu na pečenie, soľ, škoricu, chia semienka a aníz.

V mixéri šľahajte tuk (maslo, kokosový olej, alebo mix oboch) dokiaľ nebude nadýchaný. Pridajte postupne oba druhy cukrov a ďalej mixujete. Primiešajte vajcia, jedno po druhom, až keď to predchádzajúce sa pekne spojí s cestom. Nasleduje vanilkový extrakt.

Teraz môžete do cesta vmiešať cuketu, zázvor, citrónovú kôru, orechy a ďalšie semienka. Až je zmes dobre premiešaná, pridajte suché ingrediencie, ktoré ste si už pripravili v bode 3., krátko premiešajte a rozdeľte hmotu rovnomerne do dvoch foriem. Posypeme orechmi a semienkami.

Pečte 40-45 minút, otestujte špajlov. Výsledok je veľmi vláčny a plný chuti, ak nevynecháte citrónovú kôru, korenie a vanilku. Nezabudnite, že aj po vybratí z rúry, sa chlieb ešte chvíľu pečie. Tiež je fajn, keď ho necháte 10 minút chladnúť vo forme a potom preložíte na rošt, inak by bol príliš vlhký a spotený, čo nie je úplne tá správna cesta.

Recept bol použitý zo stránky: www.kitchenette.cz    (chia semienka sme doplnili)