Kokosky s chia marmeládou

Suroviny: Chia marmeláda

  • čerstvé alebo mrazené ovocie
  • 1 pol.lyž. chia semienok
  • sladidlo ( javorový sirup, agáve sirup, ... apod.)
  • ďalšie dochucovadlá ( napr. citrónová šťava, mäta , vanilka apod.)

Suroviny: Kokosky

  • 1 a 1/2 hrčeka dobrého strúhaného kokosu
  • najmenej 1 hrnček dobrého strúhaného kokosu na výrobu kokosového masla
  • 1 hrnček mletých mandlí ( ak chcete kokosky svetlé, použite lúpané mandle)
  • 1/2 hrnčeka ( alebo trochu menej ) javorového sirupu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup: Marmeláda

Postup pri výrobe marmelády se odlišuje podľa toho, či používate čerstvé alebo mrazené ovocie. U čerstvého stačí, keď ovocie rozmačkáte vidličkou ( ev. môžete rozmixovať mixérom, ale nemalo by to byť úplne do hladka, ak nechcete miesto marmelády želé), pridáte 1 kopcovitú lyžicu chia semienok na 1 hrnček ovocia, dosladíte a dochutíte podľa chuti. Dobre promiešate a necháte stuhnúť pár hodín ( ideálne cez noc) v chladničke. 

Mrazené ovocie je lepšie povariť. Dajte ho do hrnčeka, priveďte spolu zo sladidlom do mierneho varu a asi po 5tich minútach pridajte chia semienka ( znova cca lyžicu na hrnček ovocia, nemusí byť kopcovitá ). Varte približne 1/4 hodiny, pokiaľ zmes nezhustne, zložte z ohňa a vmiešajte ďalšie dochucovadlá (vanilku apod.). Nechajte vychladnúť v chladničke, marmeláda v chlade ešte trochu stuhne.

Postup: Kokosky

Na kokosky si najprv pripravte kokosové maslo. Kokos ( nemalo by ho byť kvôli dobrému mixovaniu menej než 1 hrnček ) dajte do mixéru a cca 8 minút mixujte na najvyššej rýchlosti. Občas zotrite strany mixéru stierkou.  Po niekoľko minútach mixovania kokos pustí tuk a získate chutné a tekuté kokosové maslo. Skladujte v chladničke, kde maslo stuhne. 

Trúbu predhrejte na 130°C a v miske zmiešajte 1 a 1/2 hrnčeka kokosu s mandľami, pridejte javorový sirup, 1/4 hrnčeka povoleného kokosového masla, vanilku, soľ a dobre premiešajte. Zmes bude mäkká a lepivá. Lyžičkou alebo rukami presúvajte menšie porcie na papierom vyložený plech, potom ich trošku sploštite a vareškou vytvarujte uprostred dierku. Tú naplňte marmeládou. Pečte cca 35-40 minút ( pokiaľ nemáte príliš spoľahlivú trúbu, kokosky dobre sledujte a v polovičke pečenia plech obráďte ), môžete tiež piecť cca na 110°C teplovzduch. Po vybratí nechajte ešte asi 10 minút dojsť na plechu, potom presuňte na pečiaci rošt. Kokosky budú možno ešte trochu mäkké, ale chladnutím sa spevnia.

Kokosky sú výborné - na povrchu chrumkavé, vo vnútri mäkké a šťavnaté, marmeláda dodá trošku potrebnej vláčnosti a kyslosti ( ja som použila jahodovú s citrónovou šťavou). Super na doma k čaju, kde vám nádherne prevonia celú kuchyňu, ale výborne budú chutiť ako desiata na cestách.

Recept byl použitý zo stránky:  www.veganotic.cz