Mrkvová slávnostná torta

Suroviny :

  • 100 gr. polohrubej múky ( môže byť aj špaldová )
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 150 gr. práškového cukru ( môžete trstinový cukor pomlieť )
  • 1 bal.vanilkového cukru
  • 200 gr. nalúpaných a postrúhaných mandlí
  • 200 gr. odšťavenej mrkvy ( bez vody, cca 1 kg. celej mrkvy )
  • 4 vajíčka
  • šťava z 1 citrónu
  • 1 káv. lyžica škorice
  • 2 pol. lyžice pomletých chia semienok
  • 1 pol. lyž. rumu ( nemusí byť )

Postup :

Vymiešame žĺtka s cukrom do peny. Pridáme vanilkový cukor, šťavu z citrona, chia, škoricu a znovu premiešame do hladka. Pridávame postupne mandle, odšťavenú mrkvu, rum, prášok do pečiva a múku. Ako posledné primiešame vyšľahanú penu z  bielok. Cesto prelejeme do vopred vymastenej a pomúčenej tortovej formy. Pečieme cca 3/4 hodiny, kým je povch upečený na 180 stupňoch. Na povrch môžete dať citrónovú polevu, alebo aj do stredu torty.

Dobrú chuť.