Ovsená kaša

Suroviny :

  • 1 jablko alebo hruška, strúhaná na tenké rezance vrátane šupky
  • 1 hrnček ovsených vločiek jemných (môžu byť aj klasické)
  • 4 hrnčeky vody
  • 80 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, slivky, marhule, figy, datle, kustovnica čínska, ..)
  • 2 lyžice chia semienok
  • 1 lyžica slnečnicových semienok
  • malá štipka soli
  • škorica, kardamóm či vanilka ( voliteľné)

Na servírovanie jednej porcie :

  • 1 hrsť ovocia, ideálne lesné plody
  • 1 lyžica orestovaných orieškov či semienok
  • 1 lyžička kustovnice čínskej
  • 1 štipka čerstvých klíčkov
  • 1 lyžička javorového sirupu

Postup :

Dajte do stredného hrnca všetky ingrediencie na kašu. Ak dávam slivky, marhule či iné väčšie sušené plody, trochu ich pokrájam. Postavte na platňu a krátko všetko povarte, ide skôr o to, aby sušené ovocie zmäklo a povolilo. Inak stačí ovsené vločky zaliať horúcou vodou. Je možné aj sušené ovocie zaliať horúcou vodou večer, ráno potom stačí len scediť a spolu s ostatnými ingredienciami zaliať horúcou vodou a nechať chvíľu odstáť a napučať. Túto hotovú kašu rozmixujeme tyčovým ponorným mixérom a tak sa v podstate krásne osladí, že nie je potrebné nič doslaďovať. Ak by sa Vám zdala predsa len málo sladká (každé ovocie má iný obsah cukru a kyslosti), tak stačí primiešať trochu agáve či javorového sirupu.

Teraz si orestujte trochu orieškov. Skvelé sú mandle, lieskové orechy, slnečnicové alebo tekvicové semienka, pekanové či vlašské, ... Pripravte kašu do misky, na vrch nasypte čerstvé ovocie, orechy alebo semienka, klíčky a môžete ľahko pokvapkať javorovým sirupom.

Recept bol použitý zo stránky : www.kitchenette.cz