Sladká pizza s chia semienkami

Ovocie ( náplň ) :

  • 2 šálky nakrájaných sliviek ( môžu byť  aj nektarinky, ringloty, marhule )

Náplň :

  • 2 pol.lyžice javorového sirupu
  • 2 pol.lyžice ražnej múky
  • 1 / 3 vanilka struku = prášok , alebo 1/2 čaj.lyžičky vanilkového extraktu
  • kôra z jedného organického citróna
  • ½ čaj.lyžičky škorice
  • 1 pol.lyžička čerstvých tymianových listov, alebo ½ lyžičky sušených


Cesto :

  • 1 šálka pomletých ovsených vločiek
  • ½ šálky ražnej múky
  • 1 pol.lyžica maku a ½ pol.lyž pomletých chia semienok
  • 1 / 3 čaj.lyžičky morske soli
  • ½ šálky kokosového oleja polostuhnutého
  • 2 pol.lyžice javorového sirupu
  • ¼ šálky ľadovej vody

1. V kuchynskom robote mixujeme vločky, kým sú jemne pomleté ​​a pripomínajú múku . Pridáme ražnú múku , mak , pomleté chia semienka a morskú soľ = mixujeme. Pridáme kokosový olej a javorový sirup = mixujeme , kým zmes nemá piesočnú konzistenciu . Zmes presypeme na dosku a potom pomaly kvapkáme vodu,  jednu polievkovú lyžicu za druhou , kým sa cesto spojí – hnietime ( možno nie je nutné použiť všetku vodu ).  Cesto zabalíme do plastovej fólie a dáme do chladničky vychladiť po dobu najmenej 30 minút.

2. Kým sa cesto ochladí pripravíme náplň. Nakrájame slivky ( alebo aj iné ovocie ) a jemne premiešame s náplňou. Keď som nemala čerstvé ovocie, náplň som natierala na cesto a na vrch poukladala ovocie. Jemne ocukrovala s vanilkovým cukrom.

3. Vyberieme cesto z chladničky, rozbalíme ho a položíme na veľký kus papiera. Vyvaľkáme ho do kruhu ako je to možné , asi na 0,5 cm hrúbku . Predhrejeme rúru na 180°C.

4. Umiestnime slivky v radoch, mierne prekrývajúc. Založíme okraje okolo ovocia v tvare aký sa nám páči. Vložíme do rúry a pečieme 30-35 minút až kým je kôrka zlatohnedá a chrumkavá. Vychladíme a až potom krájame. Dobrú chuť.