Tekvicový chlieb

Suroviny :

  • 375g tekvice
  • 75 ml teplej vody
  • 1 čajová lyžička sušeného droždia
  • 1 čajová lyžička krupicového cukru
  • 1 polievková lyžica olivového oleja, a niečo na mazanie
  • 1 čajová lyžička soli
  • 300 g hladkej múky a naviac na miesenie (okolo 1/2 šálky)
  • 2 polievkové lyžice Chia semienok

Postup :

Predhrejte rúru na 200 ° C. Odstráňte semená z tekvice. Nakrájajte na veľké kusy aj s tvrdou šupou.
Uložte do pekáča a pokvapkajte olivovým olejom. Pečte v rúre asi 30 minút alebo do zlatista. Vyberte z rúry, očistite od tvrdej šupy a nechajte vychladnúť. Do misy nalejte teplú vodu a posypte ju droždím a cukrom, zamiešajte. Necháte na teplom mieste asi 10 minút, pokiaľ vznikne jemná pena.
Roztlačte tekvicu, olivový olej a soľ do hladka, ako je to možné. Vmiešajte kvasnicovú zmes a dobre premiešajte.

Postupne pridáte múku, znova všetko premiešate na pomúčenej doske. Cesto je dosť lepkavé. Cesto má byť spracované na mäkké a poddajné, miesite cca 10 minút s tým, že Chia semienka pridáte až na konci s ďalšou múkou tak, aby sa cesto nelepilo. Položte cesto do olejom vymastenej misy a potrite ho olejom. Zakryte a nechajte na teplom mieste narásť zhruba 45 až 60 minút. Malo by narásť, ale na dotyk, by malo byť pružné ako špongia.

Pár krát cesto pobúchajte a potom ho vytvarujte do hrubej gule. Umiestnite guľu na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na asi 2 cm hrubé cesto. Preneste strany do polovice a zľahka ho v strede zaštipnite. Na povrchu jemne zatlačte tekvicové semienka a jemne potrite olejom. Uložte na pomúčený plech a na teplé miesto na 30 minút.

Rúru predhrejte na 220 ° C. Pečte chlieb v strede rúry po dobu 30 minút, kým chlieb dobre narastie a upečie sa do chrumkava. Nechajte vychladnúť na mriežke.

Recept bol použitý zo stránky :  www.mamanourish.com