Antioxidanty v chia semienkach

Antioxidanty potrebujeme, aby sme pomalšie starli a čo najviac sa ochránili pred chorobami. Neutralizujú aktivitu škodlivých voľných radikálov v tele, čím zabraňujú oxidácii. Ak by k neutralizácii voľných radikálov nedošlo, mohli by spôsobiť škody v našich bunkách a DNA (cukrovka, obezita, srdcové choroby a rakovina). Predpokladá sa tiež, že škody, ktoré spôsobujú voľné radikály, zrýchľujú proces starnutia kože a iných buniek, čo vedie k znižovaniu výkonnosti. Antioxidanty ochraňujú bunky pred ich poškodením tým, že čistia voľné radikály a znižujú koncentráciu kyslíka okolo bunky. Antioxidanty sa teda používajú pri spracovaní potravy na prevenciu pred oxidáciou (zničením) nenasýtených tukov.

Chia je prírodný zdroj antioxidantov. Pred oxidáciou ju chránia jej jemné esenciálne mastné kyseliny. Chia  nevyžaduje umelé alebo pridané antioxidanty, preto zostáva dlho čerstvá a stačí ju uskladňovať pri bytovej teplote. Jedným z opatrení, ktoré boli vyvinuté pre opis celkovej antioxidantnej kapacity potravín sa nazýva Oxygen Radical Absorbancia Capacity (ORAC).  Chia semienka majú vysokú hodnotu ORAC.

Antioxidanty obsiahnuté v Chia semienkach obsahujú flavonoidy quercetin:, kaempferol a myricetínu a fenolové kyseliny: chlorogenová a kyselina kávová.