Chia - Tajomstvo Rarámuriov

V posledných rokoch sa CHIA (čia) stala obrovským hitom najmä v USA a Kanade, a to nielen medzi športovcami. V Európe je najpopulárnejšia v Dánsku a Portugalsku. Od konca roka 2010 sa CHIA rozšírila na Slovensko a od júla 2011 pribúdajú geometrickým radom zákazníci v Českej republike a aj v iných krajinách.

Začiatok tohto trendu možno datovať do r. 1993. V tomto roku, jeden Američan presvedčil skupinku Tarahumara (Rarámuri-indiáni z mexických Medených kaňónov) k účasti na zabíjackému ultravytrvaleckém závodu "Leadville Trail 100" v Colorade. Na prekvapenie zúčastnených zvíťazil Victoriano Churro - 55-ročný (Rarámuri) a ďalší jeho traja tímoví kolegovia boli medzi prvými piatimi pretekármi. Toto sa opakovalo ešte niekoľkokrát. Vo chvíli, keď Tarahumárovia dokázali poraziť najlepších ultravytrvalcov sveta, sa o tento zabudnutý národ začali zaujímať všetci, ktorí mali čo do činenia s vytrvalostným behom.

Rovnakému výskumu sa podrobili aj semienka Salvie hispanica, nazývaná domorodým jazykom CHIA ( čia ), ktoré sú súčasťou ich každodenného jedálnička.

Tak ako sme spomínali v histórií o Chia semienkach, tieto semienka používali Aztékovia už 3500 pnl. Aztécky králi ich používali najmä ako zdroj energie. V rokoch 1500 - 900 př.n.l. slúžila CHIA ako platidlo v strednom Mexiku. Tarahumárovia ju používajú dodnes buď v nápoji "CHIA fresca" (Ischiate) alebo pri príprave najrôznejších pokrmov.

CHIA má niekoľko veľmi zaujímavých vlastností, ktoré môžu podporiť vytrvalostné schopnosti bežcov. Pri styku s vodou zväčší svoj objem viac ako 9 násobne a vytvorí zaujímavý gél.

  • spomaľuje metabolizmus zložitých cukrov                                                                             
  • má 30-35% tukov, z toho najviac omega-3 mastných kyselín
  • je bohatý na minerály

Príspevok :

Gél pri výkone postupne uvoľňuje tekutinu do organizmu. Jedná sa o tzv. Endogénnu vodu, ktorá je pre organizmus šetrnejšia ako voda exogénna. Inými slovami bežec má menšiu potrebu prijímania tekutín.

Zdá sa, že Tarahumárovia majú obdobu športových gélov, ktoré používajú moderní bežci. S tým rozdielom, že Tarahumárom namiešala gél matka príroda a nepoužila pri tom žiadne konzervačné látky. Osobne si myslím, že tajomná sila CHIA je ukrytá v synergickom účinku komplexu látok a západná veda ju bude skúmať ešte dlhé roky, než odhalí to, čo Aztékovia vedeli pred mnohými tisíckami rokov. Dávne civilizácie nemali mobily, napriek tomu spolu komunikovali na diaľku, nepotrebovali ťažkú ​​techniku​​, napriek tomu stavali pyramídy. Rovnako tak nepotrebovali chemické rozbory, pretože jednoducho poznali vlastnosti a účinky rastlín a múdrosť sa odovzdávala z generácie na generáciu.

Mňa osobne CHIA a prečítanie knihy "Born to run - Zrození k běhu" inšpirovala k pravidelnému behaniu. Po 5 týždňoch Tarahumárského tréningu som zabehol polmaratón za 2.05 h. Ešte pred pol rokom ma nenapadlo, že by som takú vzdialenosť ubehol, a prečo by som to vlastne robil. Jedna z motivácií zabehnúť polmaratón, bolo otestovať CHIA.

Ani dnes však nemôžem vyhlásiť, že iba vďaka CHIA som ubehol polmaratón. Hoci som doteraz pravidelne nebehal, zaoberám sa asi osem rokov výživou, nemám nadváhu ani iné zdravotné problémy. CHIA v mojom prípade bola významným dielom do mozaiky "práca na sebe". Mojím bežeckým cieľom je behať pre radosť, používať správne technicky, behať pre zdravie a či s radosťou zabehnem maratón, bude to super. Určite ma na mojej ceste bude sprevádzať CHIA preverená dlhoročnou tradíciou.

Zbyněk Selucký (43 rokov) - Kyjov