Omega-3 v chia semienkach

Omega 3 mastné kyseliny, sú základným kameňom každej bunky v tele. Nedostatok omega-3 nenasýtených mastných kyselín môže viesť k celkovej únave, kardiovaskulárnym ochoreniam, zhoršovaniu pamäti, zmenám nálady a depresiám, slabému imunitnému systému, suchej pokožke, ekzému a vypadávaniu vlasov. Esenciálna mastná kyselina (EMK) je taká mastná kyselina, ktorú ľudský organizmus nevie vytvoriť. Vieme ju získať iba zo stravy. Podieľajú sa na tvorbe bunkových membrán, ktoré bez prítomnosti EMK strácajú pružnosť a schopnosť viazať vodu. Majú tiež antitrombolické a protizápalové vlastnosti.

Chia je najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín.  Stabilita omega-3 mastných kyselín obsiahnutých v Chia semienkach rastie vďaka prírodnému obsahu antioxidantov. Výhoda Chia semienok, sú ľahko skladovateľné aj spracovateľné.

Ak  je Chia použitá ako zdroj omega 3 mastných kyselín, nie je potrebné dodatočné pridávanie umelých antioxidantov ako je napr. vitamín E. Vitamín E totižto znižuje ochranný efekt kardiovaskulárnych liekov a v podstate podporuje oxidáciu, ak sa užíva vo veľkých množstvách.

Zdroje omega-3 a omega-6 mastných kyselín sú : ryby, morské živočíchy, semená Chia, ľanové semená, sójový olej, repkový olej, konopný olej, tekvicové semená, slnečnicové semená, listová zelenina a vlašské orechy.

Chia neobsahuje cholesterol ani toxíny( dioxín a ortuď ). V porovnaním s rybacími produktmi, ktoré všetky obsahujú isté množstvá cholesterolu a občas aj toxínov. Chia môže byť skladovaná roky bez poškodenia chuti, vône alebo nutričnej hodnoty. Ďalšia výhoda oproti rybacím produktom. Rybí olej a rybie mäso, ako aj olej z rias, si vyžadujú špeciálne baliace a skladovacie podmienky, aby nedošlo k poškodeniu a zmenám v ich chuti a vôni.

E-book