Ako zostaviť “zdravý tanier”

Zdravý tanier by mal obsahovať ovocie a zeleninu, pričom tieto by mali tvoriť asi polovicu taniera. Druhá polovica taniera by mala pozostávať z celozrnnej stravy, bielkovín rastlinného pôvodu, nenasýtených rastlinných olejov a iba mierneho množstva bielkovín živočíšneho pôvodu.

(úryvok z knihy Zdravie bez liekov - Ladislav Kužela a Zuzana Čižmáriková)

Náš mikrobióm sa dokáže prispôsobiť aj sezóne. V období, keď máme k dispozícii dostatok čerstvej zeleniny a ovocia, kŕmime svojou stravou tie baktérie, ktoré sú prospešné pre náš organizmus. Preto tieto “dobré” baktérie žijú v symbióze s naším telom, rozmnožujú sa, vytvárajú SFCA (mastné kyseliny s krátkym reťazcom) a celkovo prevažujú nad ostatnými mikróbmi v našich črevách.

Naopak, v zime náš mikrobióm mení svoju štruktúru. Keď kŕmime naše baktérie zabíjačkovými špecialitami, údeninami a konzervovanými jedlami, ktoré sú v našom regióne typické počas zimných mesiacov, naše “dobré” baktérie hladujú. Vtedy sa viac rozmnožujú baktérie, ktoré sú zodpovedné za zápalové proces v našom tele.

V lete a na jeseň je vcelku jednoduché stravovať sa podľa tohto návodu.

Ale čo v zime? Má jahoda zo supermarketu rovnaké výživové hodnoty, ako jahoda v lete z vlastnej záhrady? Určite nie! Pesticídy a konzervanty takisto negatívne ovplyvňujú zloženie a funkciu nášho mikrobiómu.

Ako teda udržať svoje telo a svoj mikrobióm v dobrej kondícii počas zimy?

Jednou z možností je konzumácia lyofilizovaného ovocia a zeleniny. Mrazom sušené ovocie a zelenina obsahuje takmer všetky výživné látky, ako pôvodné čerstvé ovocie.

Výhody lyofilizovaného ovocia

  • oproti ovociu zo supermarketu vyžaduje lyofilizované ovocie menej konzervovania, aby vydržalo dlho čerstvé
  • hneď po zbere sa (ideálne v mieste zberu) očistí a hlboko zamrazí
  • nezbiera sa nedozreté ovocie (ktoré by dozrelo po ceste), pretože po lyofilizácii by nebolo chutné
  • lyofilizácia odstráni z ovocia vodu, preto sa zvyšuje intenzívnosť chuti
  • lyofilizované ovocie váži o 85-90% menej ako čerstvé, jeho prevoz šetrí životné prostredie
  • na skladovanie lyofilizovaného ovocia nie je potrebné chladenie, šetrí spotrebu energie
  • trvanlivosť pri vhodných podmienkach môže byť aj 3 a viac rokov - minimalizuje sa odpad
  • lyofilizované je vypestované v jeho prirodzenej sezóne a chutí tak, ako sme zvyknutí
  • má oveľa nižšie hodnoty histamínu, ako klasické sušené ovocie a často dokonca menej, ako “čerstvé” ovocie v supermarkete
  • deti milujú lyofilizované ovocie, napriek tomu, že rovnaké čerstvé by nezjedli. Považujú ho za chrumkavú sladkosť a sami si ho pýtajú. 

Neýhody lyofilizovaného ovocia

  • samozrejme jeho cena oproti čerstvému

Lyofilizované ovocie