Pomôžte nám pomôcť našej planéte

 

1.) Viac ako 38% emisií z cestnej dopravy tvoria nákladné autá. Pri prevoze ovocia sa preváža 80-90% vody a 10-20% sušiny.

2.) Čerstvé ovocie od zberu prejde dlhú cestu, počas ktorej sa kazí. Časť sa pokazí vo výkupnom centre, ďalšia po ceste v chladenom kamióne, ďalej v sklade veľkoobchodu a maloobchodu, ale najväčšia časť sa vyhodí v domácnostiach. Na Slovensku je odpad z ovocia a zeleniny 61%. Pritom väčšinu času je skladované v chladničke. 

3.) Až 10% emisií vo svete spôsobuje plytvanie potravinami. Väčšina z tohto odpadu skončí na skládke, alebo v spaľovni. Dôvod? Čerstvé ovocie a zelenina patria medzi potraviny s najkratšou trvanlivosťou.

4.) Aby sa dostalo ovocie v zime na náš tanier, musí byť neprirodzene pestované (vykurované sklenníky), skladované (CO2 sklady) a upravované (parafín a iné stabilizátory). To je extrémna záťaž na životné prostredie. A napriek tomu chutí inak.

Ako spolu pomáhame našej planéte?

1.) Naše ovocie je spracované väčšinou do 80 km od miesta zberu, tam je zamrazené a lyofilizované. Pri dlhom transporte ku konečnému spotrebiteľovi sa preváža o 90% menej hmotnosti, čo významne znižuje spotrebu paliva a emisie.

2.) Na mrazenie a lyofilizáciu využívame z veľkej miery energiu zo solárnych fotovoltaických panelov. 

3.) Lyofilizácia a správne balenie predĺži dobu spotreby až na niekoľko rokov. 

4.) Na lyofilizáciu sa nikdy nepoužíva ovocie zo sklenníkov, alebo ovocie dozrievané na lodi a v skladoch, ale priamo z plantáže.

A na záver:

Nie, lyofilizované nie je lepšie, než čerstvé. Avšak skutočne čerstvé ovocie môžete jesť len počas sezóny. Nenechajte sa pomýliť decembrovými jahodami v supermarkete!

Skúste radšej skutočné letné jahody!