Domáce špaldové žemličky

Potrebujeme:

  • 175g špaldovej celozrnnej múky
  • 75g hladkej múky + na podsypávanie
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 polievkovú lyžicu chia semienok
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 150ml vlažnej vody
  • 1 čajovú lyžičku trstinového cukru
  • sezam/ovsené vločky na posypanie
  • rastlinné mlieko na potretie

 

Postup:

  1. Z droždia, cukru a vlažnej vody si urobíme kvások, ktorý necháme odstáť na teplom mieste asi 5 minút
  2. Múky, soľ a chia semienka si preosejeme cez sitko do veľkej misky a premiešame
  3. Primiešame podkysnutý kvások a vypracujeme cesto
  4. Hnietime asi 5 minút a následne ho dáme vykysnúť na 30 minút na teplé miesto
  5. Po 30tich minútach si cesto vyberieme, rozkrájame na 4 časti, vytvarujeme z každej žemličkovitý tvar a opäť necháme podkysnúť. Teraz ale už len na cca 10 minút, pokým sa nám rozohreje rúra
  6. Žemličky prenesieme na plech, potrieme a posypeme sezamom/vločkami a pečieme na 200 stupňoch Celzia pokým nedosiahneme peknú hnedú farbu:)
  7. Vyberieme, necháme vychladnúť a môžeme ochutnať ;)

pozrieť chia semienka tu:

 https://www.chia.sk/sk/e-shop