Recepty
Domáce špaldové žemličky
Potrebujeme:
- 175g špaldovej celozrnnej múky
- 75g hladkej múky + na podsypávanie
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 polievkovú lyžicu chia semienok
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 150ml vlažnej vody
- 1 čajovú lyžičku trstinového cukru
- sezam/ovsené vločky na posypanie
- rastlinné mlieko na potretie
Postup:
- Z droždia, cukru a vlažnej vody si urobíme kvások, ktorý necháme odstáť na teplom mieste asi 5 minút
- Múky, soľ a chia semienka si preosejeme cez sitko do veľkej misky a premiešame
- Primiešame podkysnutý kvások a vypracujeme cesto
- Hnietime asi 5 minút a následne ho dáme vykysnúť na 30 minút na teplé miesto
- Po 30tich minútach si cesto vyberieme, rozkrájame na 4 časti, vytvarujeme z každej žemličkovitý tvar a opäť necháme podkysnúť. Teraz ale už len na cca 10 minút, pokým sa nám rozohreje rúra
- Žemličky prenesieme na plech, potrieme a posypeme sezamom/vločkami a pečieme na 200 stupňoch Celzia pokým nedosiahneme peknú hnedú farbu:)
- Vyberieme, necháme vychladnúť a môžeme ochutnať ;)
pozrieť chia semienka tu: