Recepty
Škoricové osie hniezda
Na cesto budeme potrebovať:
- 300g hladkej ražnej múky
- 200g hladkej špaldovej múky
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 čajovú lyžičku trstinového cukru
- 300ml rastlinného mlieka/vody
- 1/2 kocky droždia
- 2 polievkové lyžice chia semienok
Na plnku potrebujeme:
- 1 kopcovitú polievkovú lyžicu škorice
- 150g sušených hrozienok
- 3-4 lyžice rastlinného mlieka/vody
Na potretie potrebujeme:
- 3-4 polievkové lyžice rastlinného mlieka
- 1 polievkovú lyžicu tekutého sladidla (javorový sirup, ryžový sirup...)
Postup:
- Do veľkej misky si cez sitko preosejeme múky a soľ, následne pridáme chia semienka
- Premiešame a z cukru, vlažného rastl. mlieka/vody a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme 5 minút na teplom mieste zaktivovať
- Medzičasom si namočíme hrozienka do horúcej vody na približne 10 minút
- Pripravený kvások pridáme k suchým ingredienciam a vypracujeme cesto
- Cesto hnietime asi 5 minút a potom ho odložíme kysnúť do tepla na 40 minút
- Kým nám cesto kysne, pripravíme si v mixéri/foodprocesore plnku z precedených hrozienok, rastl. mlieka a škorice
- Plnku si odložíme na neskôr
- Po uplynutí času kysnutia si poriadne podmúčené cesto rozvaľkáme ma obdĺžnik o hrúbke 0,5cm
- Potrieme rovnomerne plnkou ale 2 centimetre vrchného okraju necháme suché (plnka potom počas rolovania nevytečie)
- Bočné okraje trošku zahneme, aby plnka nevychádzala a začneme pomaly rolovať
- Cesto rolujeme až ku hornému okraju, vytvorí sa nám hrubá rolka
- Rolku následne rozkrájame na 1,5cm hrubé slimáky, ktoré ukladáme tesne vedľa seba na hlboký plech vymastený olejom alebo vystlaný papierom na pečenie
- Potrieme zmesou rastl. mlieka a sladidla a pečieme na 200 stupňoch Celzia asi 20 minút
- Po upečení necháme slimáčiky vychladnúť a potom sa do nich môžeme bez výčitiek pustiť! ;)
pozrieť chia semienka tu: