Škoricové osie hniezda

Na cesto budeme potrebovať:

  • 300g hladkej ražnej múky
  • 200g hladkej špaldovej múky 
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajovú lyžičku trstinového cukru
  • 300ml rastlinného mlieka/vody 
  • 1/2 kocky droždia
  • 2 polievkové lyžice chia semienok

Na plnku potrebujeme:

  • 1 kopcovitú polievkovú lyžicu škorice
  • 150g sušených hrozienok
  • 3-4 lyžice rastlinného mlieka/vody 

Na potretie potrebujeme:

  • 3-4 polievkové lyžice rastlinného mlieka
  • 1 polievkovú lyžicu tekutého sladidla (javorový sirup, ryžový sirup...)

Postup:

  1. Do veľkej misky si cez sitko preosejeme múky a soľ, následne pridáme chia semienka
  2. Premiešame a z cukru, vlažného rastl. mlieka/vody a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme 5 minút na teplom mieste zaktivovať
  3. Medzičasom si namočíme hrozienka do horúcej vody na približne 10 minút
  4. Pripravený kvások pridáme k suchým ingredienciam a vypracujeme cesto
  5. Cesto hnietime asi 5 minút a potom ho odložíme kysnúť do tepla na 40 minút 
  6. Kým nám cesto kysne, pripravíme si v mixéri/foodprocesore plnku z precedených hrozienok, rastl. mlieka a škorice
  7. Plnku si odložíme na neskôr 
  8. Po uplynutí času kysnutia si poriadne podmúčené cesto rozvaľkáme ma obdĺžnik o hrúbke 0,5cm 
  9. Potrieme rovnomerne plnkou ale 2 centimetre vrchného okraju necháme suché (plnka potom počas rolovania nevytečie)
  10. Bočné okraje trošku zahneme, aby plnka nevychádzala a začneme pomaly rolovať
  11. Cesto rolujeme až ku hornému okraju, vytvorí sa nám hrubá rolka
  12. Rolku následne rozkrájame na 1,5cm hrubé slimáky, ktoré ukladáme tesne vedľa seba na hlboký plech vymastený olejom alebo vystlaný papierom na pečenie
  13. Potrieme zmesou rastl. mlieka a sladidla a pečieme na 200 stupňoch Celzia asi 20 minút
  14. Po upečení necháme slimáčiky vychladnúť a potom sa do nich môžeme  bez výčitiek pustiť! ;)

Prajeme vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páčil a zaujal vás, neváhajte si ho pripraviť a kliknúť na náš instagram (https://www.instagram.com/vegan_peanuts/), kde pripravujeme a pridávame fotky našich jedál a samozrejme nezabudnite hodiť FOLLOW! :)

Ďakujeme veľmi pekne!