Domáci kváskový chlieb s CHIA semienkami

Suroviny rozkvas :

  • 120g ražná múka cz
  • 120g vody
  • 1PL ražný kvások

Suroviny na rozkvas zmiešame a necháme 9-12 h odpočívať. Alebo cez noc.

Suroviny cesto :

  • 430g voda
  • 50g ražná múka chlebová
  • 100g semolína
  • 100g špalda hladká
  • 100g manitoba
  • 100g polohrubá pšeničná múka
  • 150g hladká pšeničná múka
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 1 čajová lyžička mletá rasca
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica Chia semienok

Postup :

Do misy vložíme rozkvas, vodu, všetky múky a kuchynským robotom miesime cca 10 minút  na prvom stupni .Takéto cesto necháme 1h oddychovať . Následne pridáme soľ, rascu ,olej, CHIA semienka a opäť miesime cca 10 minút  na prvom stupni.

Cesto preložíme do naolejovanej misy a necháme kysnúť v prvej fáze 2 hodiny. Počas kysnutia ho 2x preložíme každých 40 minút.

Po prvej fáze kysnutia si vyklopíme cesto na kuchynsú linku, ktorú si dobre naolejujeme a cesto poprekladáme a stočíme , vytvarujeme bochník v tvare ošatky, pomúčime a vložíme spojom hore do ošatky.

Necháme finálne kysnúť cca 1,5 - 2 hodiny podľa teploty v izbe, alebo v chladničke cez noc.
Nakoľko je chlieb hydratovanejší, ideálne je ho piecť v pekáči, liatinovom hrnci alebo janskej mise s pokrievkou. 

Rúru si vyhrejeme na 250 stupňov.
Keď je rúra vyhriata bochník si pomocou papieru na pečenie vyklopíme na linku a opatrne ho prenesieme aj s papierom na pečenie do pekáča a narežeme. Na vrch ešte posypeme CHIA semienkami, zatvoríme pokrievkou a pečieme pri 250 stupňoch 35 minút a 15 minút pri 200 stupňoch, až do konca pečieme s pokrievkou.

Po upečení necháme vychladnúť na mriežke aspoň 2 hodiny.

Dobrú chuť :)