Naše "DOLKY"

Naše "DOLKY"

Suroviny na cesto:

  • 1PL ražný kvások / alebo 1/2 balenia kvasníc
  • 6dcl mlieka
  • 2 PL trstinový cukor práškový
  • 2 vajcia
  • 1PL oleja
  • 250gr. hladká múka
  • 150gr. polohrubá múka
  • 3 PL kyslá smotana
  • soľ

Suroviny na plnku:

  • kyslá smotana
  • kakao
  • trstinový cukor práškový
  • džem podľa chuti

Na ozdobenie lyofilizované maliny

RADA

1. Všetky suroviny si vyberieme z chladničky skôr, aby sa zohriali na izbovú teplotu 

Postup na prípravu cesta: 

1. Mlieko si mierne ohrejeme, rozmiešame s kváskom / alebo kvasnicami , pridáme cukor, múku, smotanu, olej, vajcia a štipku soli.
2. Hotové cesto necháme oddychovať 3 hodiny na linke/ pri kvasniciach necháme cesto oddychovať cca 1/2 hodiny.
3. Nabublinkované cesto začneme lievať na panvicu a opekať z oboch strán. Potrieme lekvárom, spojíme a posypeme  trstinovým práškovým cukrom. Keďže nám zostala ešte kyslá smotana, ktorú sme dávali do cesta, zmiešame ju s kakaom a trstinovým práškovým cukrom a na každý lievanec dáme malú kôpku kakaovej smotany a ozdobíme lyofilizovanými malinami :)

 

Dobrú chuť!