Recepty
Špaldové sušienky (cookies)
Suroviny:
- 3/4 hrnčeka ovsenej múky (rozomleté ovsené vločky)
- 1 hrnček špaldovej celozrnnej múky
- 1/3 hrnčeka trstinového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- 1/4 čajovej lyžičky himalájskej ružovej soli alebo akejkoľvek inej
- 1 polievková lyžica chia semienok
- 1/4 hrnčeka neutrálneho oleja (neodporúčame použiť extra panenské oleje, nakoľko dodajú sušienkam nie moc vhodnú chuť a vôňu)
- 1/2 hrnčeka vody alebo rastlinného mlieka (kokosové, ovsené, ryžové, mandľové...)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (nemusí byť)
- 100g kvalitnej horkej čokolády nakrájanej na kúsky (uistite sa či má vegánske zloženie)
Postup:
- Vo väčšej miske zmiešame múky, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, soľ, trstinový cukor a chia semienka
- V ďalšej miske následne zmiešame vodu/rastlinné mlieko, olej a extrakt
- Mokré ingrediencie pridáme do suchých a vytvoríme tak sušienkovú zmes. Dávajte POZOR, aby ste ju nepremixovali!!!
- Pridáme čokoládové kúsky (čokoládu môžete nahradiť taktiež aj sušenými hrozienkami), vmiešame do cesta a následne pokladáme na plech vytvarované guličky asi 2-3 cm od seba
- Guličky jemne roztlačíme aby sme vytvorili okrúhly tvar sušienok
- “Cookies” pečieme asi 10-12 minút na 180 stupňoch celzia, v polovici pečenia plech obrátime, aby sa nám cookies rovnomerne upiekli
- Po dopečení necháme zhruba 20 minút vychladnúť a potom nám už nič nebráni aby sme sa do nich pustili:)
pozrieť chia semienka tu: