Vegánsky burger

Na 1 burger potrebujeme:

  • 1ks špaldovej žemle (recept na ne nájdete tu: https://www.chia.sk/sk/recepty/domace-spaldove-zemlicky-35
  • 1 burgrovú placku
  • 2 plátky vegánskeho syra (my sme použili Violife, ktorú dostať v bioobchode Vegana)
  • 2 PL omáčky podľa chuti (kečup, horčica, vegánska majonéza...)
  • trochu ľadového šalátu alebo akejkoľvek listovej zeleniny (rímsky šalát, špenát, rukola...)
  • asi 2 plátky paradajky
  • asi 2-3 plátky cibule 

 

Poznámka: 

Predchádzajúce oblohové ingrediencie sú samozrejme nezáväzné, každý si ich môže podľa chuti upraviť/zameniť ;)

 

Suroviny na burgrové placky:

  • 1 1/3 hrnčeka drte z cvikly a mrkvy
  • 1 konzerva fazúľ v paradajkovej omáčke
  • voda podľa potreby
  • 3 PL tamari/sójovej omáčky
  • 1 PL oregána
  • 1 PL bazalky
  • 1 PL majoránky 
  • 1 PL provensálskych byliniek
  • 1 PL lahôdkového droždia
  • 1 PL petržlenovej vňate
  • 1 čl sušeného cesnaku
  • 1 čl sladkej mletej papriky 
  • 1/2 čl čierneho korenia
  • 1/4 čl soli
  • 1 chia “vajce” (1PL CHIA + 3PL VODY)
  • 150g ovsených vločiek

 

Postup:

  1. Vo veľkej miske si jemne popučíme fazuľu, ale nie príliš, lebo chceme aby si zachovala trošku zo svojej štruktúry
  2. Pridáme všetky zvyšné suroviny a dobre premiešame, ak je zmes príliš suchá, tak prilejeme trošku vody a znovu premiešame. Robíme tak dovtedy, pokým nie sme spokojní s konzistenciou
  3. Tvarujeme stredne veľké placky, ktoré pokladáme na plech 
  4. Pečieme pri teplote 225 stupňov Celzia po dobu 30tich minút (v polovici pečenie placky obrátime)
  5. Podľa toho koľko burgrov pripravujeme a ako ich máme radi, tak si na nich necháme rozpustiť asi 2 minúty pred dopečením vegánsky “syr”
  6. Vyberieme z rúry a necháme stranou (najlepšie prikryté, aby sme ich udržali pred servírovaním teplé)

 

Teraz keď už máme všetko pripravené, tak si môzeme “postaviť” náš burger:

  1. Na spodnú stranu žemle si rozotrieme omáčku
  2. Pridáme šalát (buď nasekaný ako je na fotke alebo aj celý list)
  3. Naň položíme placku s roztopeným “syrom”
  4. Navrstvíme plátky paradajky a cibule a prikryjeme vrchnou časťou žemle taktiež potretej omáčkou
  5. Hotovo! ;)

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páčil a zaujal vás, neváhajte si ho pripraviť a kliknúť na náš instagram (https://www.instagram.com/vegan_peanuts/), kde pripravujeme a pridávame fotky našich jedál a samozrejme nezabudnite hodiť FOLLOW! :)

Ďakujeme veľmi pekne!